Friday, May 22, 2020

Lover og regler for lys på russebil og russebuss

Her vil vi ta for oss lover og regler for lys på russebil og russebuss. Vi utdyper den korte oppsummeringen av reglene om lys på bil som Statens Vegvesen har skrevet om og legger til noen praktiske eksempler.

Lover og regler for lys på russebil


Nå er vi jo egentlig midt i russetiden og det er veldig snart 17. mai og russen bruker å feire endt skolegang med et smell. Dette vil jo dessverre bli veldig annerledes i år med tanke på corona og Covid-19 situasjonen som vi er midt oppe i, men vi håper på at alle gjør det beste ut av denne spesielle dagen likevel og følger retningslinjene fra FHI. I denne artikkelen vil vi ta for oss Lover og regler for lys på russebil og russebuss, og Statens Vegvesen har skrevet en kort oppsummering av reglene som gjelder for bruk av lys og lyd på bil, spesielt siktet mot russebil og russebuss. I dette innlegget så skal vi utdype reglene og legger til noen praktiske eksempler.

Innvendig lys skal fungere på kjøretøyets elektriske anlegg.

De mener da at for eksempel en batteridreven lyskaster, innvendig, som ikke kan styres fra en fastmontert bryter er ulovlig. Hvis den derimot er koblet til bilens 12v anlegg og har egen bryter eller fjernkontroll vil det da være lovlig. 

Blinkende lys, effektlys og lignende 

Innvendig neon, lysslynger, spotter eller strobe i alle farger som er godt synlig utenfor russebilen/russebussen er ikke tillatt når bilen/bussen kjører

Politiet har her et ganske kraftig virkemiddel i bakhånd. Hvis noe av lyset som blinker i kjøretøyet er blått kan det oppfattes som utrykningskjøretøy og det er strengt ulovlig å bruke og  å utgi seg for å være et utrykningskjøretøy. For øvrig handler annet lys om å ikke forstyrre andre bilister og trafikanter. Bruk helst ikke effektlys under kjøring og “rulling”.




Reglene for bruk av lyd og sirener på bil

“Kjøretøy skal ha lydsignal med jevn styrke og tonehøyde.”

Her mener de bilens tute. Det er altså ikke lovlig med “lambada” tute som mange russebiler har.

“Det er ikke lov til å ha utvendig lydanlegg/PA når du kjører eller å ha sirene montert (lydsignal med vekslende frekvens eller tonehøyde).“

Men da tenker kanskje du: Hvorfor kjører da isbilen rundt med en spilledåse som spiller Norge rundt sangen? Dette er et veldig godt spørsmål og sannsynligvis har Den norske isbilen søkt og fått det innvilget på en spesialtillatelse. 

"Bruk av lydsignal som ikke er godkjent kan medføre beslag av utstyr og gebyr til fører ved utekontroll".

Her fortelles det ganske enkelt om konsekvensen hvis du blir tatt for å bruke ikke-godkjent utstyr. Gebyr er bot og utekontroll er kontroll langs veien, altså vil du ikke få bot for å bli kontrollert med ulovlig utstyr på normal eu-kontroll, men bare hvis du blir stoppet langs veien.

"Lys skal ikke være sjenerende for føreren når dere er ute og kjører. Det er for eksempel ikke lov med blinkende lys som synes i speilene som fører bruker til å se passasjerrommet". 

Dette handler om at den som kjører russebilen eller russebussen skal ha god sikt og ikke bli forstyrret, selv ikke i speilet bakover. Det er ikke så lett å gjennomføre, så kanskje en avskjerming av fører området er best dersom man ønsker å bruke diskolys innvendig under kjøring.

"Føreren er ansvarlig for feil bruk av lys".

Ja, det hjelper dessverre ikke å skylde på de som vil ha fest baksetet eller bak i bussen og si at de styrte lysene. Det er du som sjåfør som bestemmer og som må fortelle dem at det ikke er lov. Ved kontroll legges ansvaret alene på føreren, ikke passasjerene.



Vi på Ekstralys har også skrevet om Lover og Regler for bruk av lys, fjernlys, ekstralys etc. Dette kan du lese mer om her: Billys - Lover og regler.  Vi ønsker dere alle en fin 17. mai og avsluttning på russetiden! 

No comments:

Post a Comment