Tuesday, February 18, 2020

LED lys til snøfreseren

Spesielt om man har gode lys, så kan det å frese snø være en fornøyelse. Vinterhalvåret er ofte mørkt og da er behovet for lys er mye større. I en hektisk hverdag blir man oftest stående på ettermiddag og kveld med snøfresen. Da er det mørkt! Men hva kan du gjøre for å få en enda bedre snørydding?


Montere LED lykt på snøfreseren

Mange snøfresere har allerede ei lykt på snøfreseren og det er bra, for det betyr at den er utstyrt med en slags dynamo som gir deg strøm til lyktene. Hvis du har halogenpære på 55w på snøfreseren i dag vil du få et stort utbytte av å montere på en LED lykt. LED er ca 6 ganger mer effektivt enn halogen. Om du monterer på en 55w LED lykt skulle det tilsvare 6 lykter av det som er montert på fresen i dag! Det er ganske utrolig, men kanskje ikke helt nødvendig. Med en LED lykt på 11w har du tilsvarende lys som du har i dag. I denne kategorien vil for eksempel vil Rigid Ignite være en god lykt. Du kan, om du vil montere på 5 stk, uten at du behøver å bekymre deg for strømforbruket. For å få best mulig effekt anbefales det at du deaktiverer den gamle lykten og kobler inn kun LED lykter, da har du masse strøm tilgjengelig og får langt kraftigere lys. 

Rigid LED til snøfreseren, et heftig valg

Ønsker du noe kraftigere er Rigid D-serie det ultimate valget. Her får du to stk lamper med totalt (begge to) 6336 lumen med en fantastisk god lysspredning. Med to lykter kan du også vinkle dem litt, slik at du får lyset akkurat der du vil ha det. Å frese snø med denne heftige lyspakken vil være det ultimate. Det vil gi deg skikkelig komfort, trygg og sikker snørydding. 


LED arbeidslys, et rimelig alternativ

Eksemplene ovenfor er i premiumklassen, men er du på jakt etter noe rimeligere, så er det mange gode alternativ for eksempel Lumen Workforce LED arbeidslys som koster fra 399 kroner stykket. De har ikke gi et like perfekt lysbilde og ikke like god effekt ut av lykta som med de store merkene, men det vil gi deg mye lys for pengene. 

Hva med strømforbruk og spenningsfall med LED?

LED har mange gode fordeler. På snøfres er det to veldig viktige og gode egenskaper LED-teknologien gir oss. Lavt strømforbruk og toleranse for spennningsvariasjoner. Når man driver en lykt rett fra dynamo vil spenningen variere og lysstyrken på en halogenpære vil være sterkt avhengig av turtallet på motoren. For LED er ikke dette noe problem. De lyser like godt, selv om spenningen er nede på 9 volt. Rigid Ignite er oppgitt til å kunne drive normalt på 6 volt. Men går spenningen lavere enn dette er det ikke noe stort problem heller, for da vil den bare flimre litt. Dette skjer stort sett kun når man starter snøfresen. Men en halogenpære ville lyst veldig mye dårligere på lavt turtall, for den lyser sterkere på 12v og svakere på 9v. 
Ikke bare er LED bra når det kommer til spenning, men også watt, eller strømforbruk er helt fantastisk. Med en brøkdel av strømforbruket kan du mangedoble antall lys, uten å øke tilgjengelig strøm på fresen. 

Hvis snøfreseren ikke har fastmontert LED lykt?

Ikke alle snøfreser er utstyrt med lykt originalt og da er det litt færre alternativ dessverre. Det beste alternativet er da kanskje en LED hodelykt på 1000 lumen, som lyser akkurat der du kikker. Det er en stor fordel bare det! NiteCore HC60 er en veldig god LED hodelykt som er oppladbar på USB og har lang driftstid. Sjekk den ut her

No comments:

Post a Comment