Monday, March 9, 2020

Hva er lumen og lux optikk?

Dette vil vi på Ekstralys ta en nærmere titt på og det er det vi skal gjøre i denne artikkelen. Vi håper at du vil få et bedre bilde av hva lumen og lux optikk faktisk er.  

Lumen: Teoretisk mengde lys en lyskilde kan produsere.

Lux: En punktmåling av lysstyrke, oftest målt innen en kvadratmeter på 10 meters avstand. Kan oversettes til referansetall på e-merkede lykter.

Optikk: En reflektor lyset passerer før lyset kastes ut av lykten.



En praktisk sammenligning med lumen og lux:

Lumen, antall liter lys. Lux hvor hardt du spyler vannet på et punkt.

Se på lumen som vannmengden i en vannpistol og lux som lengden vi kan skyte med pistolen. Når vi skyter vannet ut av pistolen kan vi ha en pistol med et stort hull som skyter litervis av vann i minuttet men den skyter ikke nødvendigvis så langt. Og vi kan ha en vannpistol med et lite hull som skyter svært langt med en tynn stråle, med høyt trykk, men som bruker svært lite vann. Pistolen som gir mest vann gir høyest lumen. Pistolen som skyter lengst gir høyere lux. Du kan selvsagt få en pistol som gir begge deler, et høyt antall liter og som i tillegg skyter svært langt, da har du både høy lumen og høy lux. 
En annen sammenligning. En høyttrykkspylers kapasitet oppgis med antall liter den kan levere per time. Gjerne 500 liter/t. Hvis liter er antall lumen og hvor hardt vannet treffer bilen er lux. Når du justerer til bred stråle vil du få lavere lux, men fortsatt ha samme lumen. Stiller du dysen til smal stråle vil du få sterkere lux, men samme lumen. Om du kjøper en spyler med flere liter per time, så får du mer lumen.



En LED lyskaster er ikke som en tradisjonell lyskaster når det kommer til lumen og lux.

Når en lykt måles i lux måles kun et lite punkt der høytrykkspyleren treffer. Mens en LED lykt kan gjerne være 10 høytrykkspylere ved siden av hverandre, likevel måles kun et av punktene som spyles. Du kan derfor ha en hel vegg med lys fra en LED lyskaster uten å få sterkere lux. Rigid har for eksempel en LED lyskaster med absurde 18000 lumen og kun 17,5 referanse. Grunnen til at denne kan få så lavt referansetall og høyt lumentall er nettopp at den gir en hel vegg med lys, men kun et lite punkt av denne enorme mengden blir målt.

Kinesiske lykter med høy lumen

Det er lett å lese seg blind på høy lumen og på papiret ser det veldig spennende ut. Spesielt kinesiske produsenter er eksperter på å oppgi absurde lumenverdier. Men lumen er ingenting verdt om man ikke får sendt lyset ut av lampen via en bra lysoptikk. Fra kinesiske produsenter kan du få en lykt med 10 000 lumen med reflektorer som knapt fungerer og som rent praktisk ikke gir godt lys på veien. Faktisk har vi kjørt tester der vi måler 2 stk lykter med ca samme lumen og watt hvor vi måler Rigid til 5 ganger sterkere. Så uten effektiv reflektor er lumenverdien ingenting verdt. Velger du en kvalitetslykt kan du være trygg på at du får effektive lumen. I 2016 var f.eks 100 lumen per watt en veldig god verdi og verdens kraftigste chip leverer ca 110 lumen per watt. Likevel ser vi at noen produsenter oppgir tall opp mot 200 lumen per watt. Det er selvsagt oppspinn og så kraftige chipper ser vi kanskje aldri, i hvert fall ikke før om 10 år.

Optikk

En god lysoptikk er viktigere enn høyere lumen. Optikken er det siste lyset passerer før det kommer ut av lykten, en dårlig optikk vil kunne gi enormt tap av lys. Mens en god optikk kan gi tett opp mot ingen tap av lysstyrke. God optikk finner du kun hos kvalitetsprodusenter. En god optikk kan også gi deg det perfekte lysbildet, som gir deg både bredde og lengde uten å kaste lyset til himmels, der du ikke trenger det.



No comments:

Post a Comment