Friday, April 1, 2022

Fjernlys regler - Ekstralys bil nye regler

I denne artikkelen skal vi ta for oss spørsmål og komme med svar rundt de nye fjernlys regler for montering av LED-bar og ekstralys som kom høsten 2018 - Ekstralys og fjernlys regler. 

Fjernlys regler - Må jeg ha bryter til ekstralys?

Å finne ut av lover og regler når det kommer til lys på bil, ekstralys og da også montering kan være en jungel. Og et av spørsmålene som vi får veldig ofte fra våre kunder er om det er krav til egen bryter i bilen til ekstralys eller om man ikke trenger det. Det har seg slik at veldig mange tror at for å få det godkjent så er det et krav at man må ha en egen separat bryter inne i bilen til å styre ekstralysene med, men slik er det altså ikke. Du velger selv om du vil ha en bryter eller ikke da det ikke står spesifisert i loven at det må være på en egen bryter. Du kan altså velge det som passer best for deg. Det eneste som står i loven angående ekstra fjernlys og bryter er at du må ha et lys som indikerer at fjernlyset er påslått. Dette får du selvfølgelig hvis du installerer en egen bryter inne i bilen med lys, men kobler du ekstralysene på bilens originale fjernlys har du nemlig dette i dashbordet fra før og vil ikke ha behov for en egen bryter. Du slipper dermed jobben og knotingen med å trekke en egen bryter inn gjennom torpedoveggen i bilen. 

Kan jeg montere så mange ekstralys jeg vil?

Nå kan du ha så mange lamper du vil. Om det er 1, 2 eller 10 har ingen betydning og tillegg så har Statens vegvesen fjernet de øvrige referansetallet, så det er helt nye fjernlys regler. Før så måtte man jobbe med 100% i referansetall eller under. Dette inkluderte også referansetallet på hovedlysene på bilen. Dette trenger vi heldigvis ikke å tenke på i dag. Nå kan du ha så mye du vil, men det er et par nye ting som vi må tenke på når det kommer til det nye lovverket. Og det er noe som heter symmetrisk montering. Dette innebærer at hvis du tar en strek på midten av fronten på bilen og hele veien over, så må alt som monteres på venstre side også monteres på høyre side av bilen. Så det vil si at hvis du monterer en LED-bar på bilen så må den monteres midt på, så du kan ikke ha den mer på venstre side enn på høyre side eller motsatt. Dette vil jo også sett veldig unaturlig ut. Monterer du to LED-barer så kan du montere en over og under skiltet, så lenge de er montert på midten - symmetrisk. 

Må ekstralysene være godkjente?

Den viktigste tingen med ekstralys bil nye regler er at alle lampene som monteres på bilen i tillegg til å monteres symmetrisk, så må de være E-merket som et fjernlys og godkjente for bruk på vei. Den enkleste måten å vite dette er å se om lampen har et referansetall. Alle lamper som er godkjente som et fjernlys har et referansetall.

Se denne filmen som handler om Ekstralys bil nye regler og hva som er nytt i regelverket fra 2018 for mer informasjon om dette: https://www.youtube.com/watch?v=4GxC5lwg3Y0

No comments:

Post a Comment